Fånga vardagen

fånga dagenI dagens hektiska samhälle är det extra viktigt att fånga dagen, och se till att göra det mesta av den lediga tid man har. Oavsett hur man väljer att tolka det budskap som Horace ville förmedla går det inte att förneka att det är ett starkt slagord: ”Carpe Diem” är oftast den första fras på latin man lär sig, och av en bra anledning. Ibland måste man stanna till och ta ett djupt andetag för att komma ihåg vad som är viktigt. Och något vi alla har gemensamt är att vi inte vet hur morgondagen kommer att spelas ut, så det är värt att fokusera på det vi har här och nu.

Hur man fångar dagen

För att fånga dagen, eller vardagen, gäller det att hitta just det som får dig att känna dig på topp. Så det du kan börja med är att rannsaka dig själv för att komma fram till vad det är du vill åstadkomma, och vad du ska göra för att ta dig dit. Oavsett vad ditt mål är gäller det att ställa in ditt sikte på det för att ta dig närmare det. Många väljer att tolka budskapet som att leva enbart för dagen, men den tolkning som anses mest relevant är att man ska passa på att njuta när man kan eftersom morgondagen är oviss.

Slappna av

Ett sätt att fånga dagen på är att stanna upp och verkligen ta in det som finns runtom dig. Ifall du är ute och går kan du observera dina omgivningar och lägga märke detaljerna i det du ser, eftersom man oftast uppskattar saker mer när man verkligen ser dem. Det är även bra att rensa tankarna och släppa taget om saker man oroar sig över för en stund. Det är bra för den mentala hälsan att inte konstant fokusera på vad som kommer härnäst och istället ta sig tid till att njuta av där man är för tillfället.

Skäm bort dig själv

mat fånga dagenEtt annat sätt att fånga vardagen på är att skämma bort sig själv, vilket man kan göra på många olika sätt. Man kan till exempel laga sin favoriträtt till middag, eller servera sig själv en riktigt god efterrätt. Men man kan även ringa upp några vänner för att spendera dagen tillsammans med dem och kanske hitta på något roligt tillsammans. Exakt vad man skämmer bort sig själv med är inte så noga, det viktiga är att man tar väl tillvara på dagen.

Allt med måtta

Precis som epikurismen förespråkar att man ska ha kontroll över sina nöjen och inte låta dem gå överstyr så ska man inte gå till överdrift med carpe diem. Att fånga dagen för att morgondagen är oviss innebär inte att man ska slösa alla sina pengar på impulsköp eller att man ska ta onödiga risker. Det är aldrig bra att ta något för långt och låta det bli extremt, utan man ska istället tänka att lagom är bäst. Det är fullt möjligt att fånga dagen utan att för den skull omintetgöra eller riskera morgondagen.